Ocitli jsme se v zajímavé lokalitě. Nedaleko místa, kde se v 15. století odehrála Bitva u Lipan, se nachází malebná středočeská vesnička Třebovle. Naším úkolem bylo navrhnout novostavbu domu v ovocném sadu pro mladou rodinu s dětmi. Jedná se o obdélníkový rovinatý pozemek se vzrostlými stromy, který je však výrazně omezen ochranným pásmem vysokého napětí, které vede šikmo přes pozemek, navíc přilehlá komunikace je o cca 2 m výše než samotný sad. Nakreslili jsme více variant, postupně přibývaly další až na finální čtyři. Společně s našimi klienty jsme po mnoha diskuzích zvolili návrh, který nabízel nejvhodnější umístění na pozemku. Objekt domu a přístřešku jsme tak navrhli delší osou ve směru sever-jih u východní hranice pozemku. Tím jsme dosáhli vhodné dispozice místností v přízemí, které mají výhled na západní stranu a nejlepší využití krásné zahrady. Navíc jsme tím dům umístili co nejdále od komunikace a zároveň ho odclonili ovocnými stromy, které v létě vytvoří příjemný stín i hlukovou bariéru. Hlavním prvkem domu je střídání plných a prosklených ploch v přízemí. Inspirací nám byly tradiční průjezdné stodoly, které mají velké otvory
s posuvnými vraty vždy naproti sobě. V našem případě jsou protilehlé otvory zaskleny. Obytné místnosti v přízemí tak mají dostatek přirozeného denního světla z obou stran a nerušený výhled na východní i západní zahradu. Střídání plných stěn a prosklených ploch je ještě umocněno půdorysným uskakováním, které v interiéru vytváří niky pro úložné prostory a v exteriéru přesah střechy nad prosklenými plochami. Srdcem domu je obytný prostor, který je nad obývací částí a jídelnou otevřený do krovu. V podkroví se nachází ložnicová část s dětskými pokoji a koupelnou. Dům se vyznačuje jednoduchou hmotou, moderním vzhledem a dostatkem úložného prostoru, který doplňuje objekt přístřešku pro dvě osobní auta a zahradní nářadí. Dům je zabalen do moderní maloformátové střešní krytiny šedé barvy a světle šedé omítky v kombinaci s dřevěným překládaným horizontálním obkladem ze sibiřského modřínu, který je umístěn ve výklencích nad prosklenými plochami. Na západní straně je navržena terasa, ze které si mohou klienti užívat zapadající slunce ve stínu ovocných stromů.